Kyststrekningen

Slevik - Mærrapanna - Vikene - Hankøsundet - Hankø 

 


Hankø er en av Norges eldste ferieparadis.Det sagnomsuste hotellet på Hankø har tatt i mot gjester siden 1877, og omtrent i samme periode bygget de første badegjestene sine "hytter" på øyen. De karakteristiske villaene som ble bygget i denne perioden er forsatt i bruk og står her og der som vitnesbyrd på flott arkitektur fra en svunnen tid.

 
 

Skjærgårdsparadiset nord for byen

Skjærgården i Fredrikstad er blant de fineste i Skandinavia. Fredrikstads kystlinje består av en stor og betydelig skjærgård med over 1000 øyer og skjær. 

 

Se Slevik brygge   <>    Se Mærrapanna    <>    Se Vikene

 

Hankø er nok Fredrikstads mest kjente øy og feriested. Hankø er spesielt kjent som seilsportens mekka og Oslofjordens mest fornemme ferieparadis. Visste du forresten at Hankø er blant Norges eldste feriesteder og som ble benyttet til klassisk sommerferie allerede på slutten av 1800-tallet?

 
 

På østsiden av ytre Oslofjord i Fredrikstad kommune ligger øya Hankø. Bare navnet på øya er nok til å gi assosiasjoner til hvite seil, KNS-vimpler og regattaliv. 

 

Dette bildet er fra mellom 1920 - 1930. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hankø, Fredrikstad, Østfold

 

Det er lang tradisjon med seiling her, allerede i 1882 ble Fredrikstad Seilforening stiftet og den første seilas på regattabanen ble arrangert.

 
 

Fortsatt møtes de etablerte skarpseilerne her på Hankø i sommersesongen, for seilaser og sosialt samvær. En av verdens beste regattabaner ligger rett utenfor Hankø og her arrangerer Kongelig Norsk Seilforening (KNS) med Fredrikstad Seilforening. I år ble Hankø Race Week arrangert de flotte sommerdagene 23-26. juni.

 
 

Hankø Fjordhotell & Spa

En liten ferge tar deg med over Hankøfjorden på noen få minutter. Vel fremme ligger nostalgiske Hankø Fjordhotell fra 1877.

Ved Hankøsundet ble det oppdaget at det fantes en helsebringende svovelholdig gytje. Denne mente man kunne kurere en mengde sykdommer, og det ble starten på Hankø Bad og Kystsanatorium, som sto ferdig i 1877.

Hankø Bad fra en gang på 1920-tallet. Fotograf ukjent.

Hankø Bad fra en gang på 1920-tallet. Fotograf ukjent.

Kurbadet tilbød helsebringende behandling, og i 1889 var besøket på det høyeste, med ca. 700 gjester ved badet i til sammen 11.906 dager! I 1910 fikk hotellet ny eier, og med det opphørte hotellets sanatorievirksomhet etter mange års drift, og gikk i stedet over til å bli et sommerhotell.

 

Husebukta i 1924. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hankø, Fredrikstad, Østfold

 

I naturskjønne og avslappende omgivelser på øya kan du nyte en annerledes hotellopplevelse, mye takket være hotellets idylliske plassering. Roen i området er slående, uten trafikk og med nærhet til havna. Ikke mange steder kan man ha en hel øy som boltreplass!

 

Senk skuldrene, gjør hva vil - kos deg!

 

I 1873 ble det oppdaget en særdeles helsebringende, svovelholdig gytje, som man mente kunne kurere en mengde sykdommer. Dette var en av grunnene til at hotellet ble bygget, og hotellet er fortsatt kjent for sin velværeavdeling den dag dag, og har et av Norges største spa-avdelinger. Med 15 behandlingsrom, yogasal, spinningrom, svømmebasseng & badstuer, innen- og utendørs Jacuzzi, er det lagt opp til velvære på alle plan. I høysesongen har spa-avdelingen et eget aktivitetsprogram med blant annet yoga, vanngymnastikk, spinning, løpeturer og guidet vandring på menyen.

 

Start kvelden på balkongen,

 


Hotellet kan også bypå treningsavdeling med vekter og apparater, en fotballbane, 4 tennisbaner, minigolf, bocchia & utendørs sjakk. I sommersesongen er det også mulighet for ridning på hest.

Fotballglade har en stor gressbane som man kan boltre seg på. Banen holder internasjonale mål. Her arrangeres fotballturneringer, treningsleire ol.

Hotellet, som har fått 4 stjerners rating, tar deg godt i mot. Når du ankommer øya kan du bli hentet i en av øyas få biler, eller du kan spasere de 500 metrene opp til hotellet. Med sine 102 komfortable og godt utstyrte rom er det lagt opp til god atmosfære og service fra første stund. Det er gratis wifi på hele hotellet.

 

Nytelse av velvære på Hankø - øyen som best beskrives som norsk sommeridyll på sitt beste!

 

Restauranter

Hotellets restaurant tilbyr kvalitetsmat i flotte lokaler, og det er mulighet for å bestille festmenyer, grill & skalldyrbord for grupper dersom man ønsker noe helt spesielt. Måltidene kan nytes både inne i restauranten eller i hotellhagen, en stor og deilige plen på forsiden av hotellet. Hotellet kan også friste med en koselig pianobar.

 
 

Paviljongen
Spisesalen «paviljongen» ble flyttet fra Oslo i 1885 til idylliske Hankø. Her har gjestene blitt servert de herligste retter i 130 år. Mer spennende og tradisjonsrik bygning skal man lete lenge etter. Spisesalen kan romme opptil 200 gjester.

Trouville
Den lille spisesalen har blitt døpt «Trouville». Her er det kapasitet til å bespise ca 40 gjester fordelt på 2 mannsbord, langbord, eller hele selskap som ønsker å sitte for seg selv. Et eget platå danner en naturlig scene hvis du planlegger underholdning eller intimkonsert.

Motivet er fra spisesalen i 1956. Fotograf: Jac Brun. 

Hagen
I hotellets nydelige hage tilbys aktiviteter som minigolf, badminton, tennis og boccia. I hagen er det en egen grillhytte som brukes hele sommeren hvor hotellet kan bespise grupper opp mot 400 med grillmat eller havets retter.

Seilerkroa sommer-restaurant
I gjestehavnen og kun noen meter fra fergeleiet ligger Seilerkroa. Dette historiske landemerke på Hankø har årelange tradisjoner med matservering og som samlingspunkt for lokalbefolkning og turister.

 

Tradisjonsrike Seilerkroa i det karakteristiske bygget som for mange er landemerket til Hankø

 

Seilerkroa holder åpent påsken og deretter i perioden fra mai – september, og serverer mat fra a’la carte meny. Seilerkroa frister med live musikk på kaikanten ved ulike anledninger. Under store internasjonale mesterskap slik som  EM, VM og OL vises tv-sendingene på storskjerm. Bordbestilling på tlf. 69 33 25 35. Seilerkroa er nomalt kun åpent i helgene utenom høysesongen (skolens sommerferie).

Kjenner du igjen Seilerkroa på dette bilder fra en gang i 1920-årene?

 
 

Trouville badestrand
Det mest populære badestedet og øyas beste sandstrand er Trouville. Navnet er hentet fra et kjent feriested i Frankrike. Det gjaldt å fremheve Hankøs internasjonale preg med kjente stedsnavn, og siden Hankø Fjordhotell på begynnelsen av 1900-tallet var godt besøkt av utenlandske turister, ble navnet Trouville valgt som navn til badeplassen.

 

Svære koller og svaberg omgir sandstranden Trouville.

"Trouvillestranden er hotellets private badestrand. En populær sandstrand med «gammeldagse» badehus, grill og sitteplasser som frister til late sommerdager og kveldsbad, enten du liker sandstrand eller svaberg."

A PERFECT GETAWAY! Få steder egner seg bedre for en hverdagsflukt. Ta gjerne med din beste venn. Få samtaler slår den fortrolige varianten, spesielt akkompagnert av Hankøs fantastiske omgivelser.

Herlig foto av Trouville. 1920. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hankø, Fredrikstad, Østfold

Sommer 1956. Her fra den nordlige odden for badestranden Trouville. Fotograf: Jac Brun. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hankø, Fredrikstad, Østfold

Hankø - en naturskatt av de sjeldne

Det er fine strender og turmuligheter over mesteparten av øya. Et spesielt flott område på øya er svabergene ved Hankøhavna sør på øya. Hankøhavna er en populær uthavn med le mot mange vinder. Øyas høyeste punkt ligger i dag 55 meter over havet.

Når du først tar turen ut til Hankø, så anbefaler vi at du utforsker den skikkelig. Du vil bli positivt overrasket over den store variasjonen i natur og det rike dyrelivet.

Er du heldig møter du på noen av øyas 200 dåhjort mens du utforsker øya. I 1889 ble det satt ut 50 harer, 7 dådyr, 1 hjort og 6 kviger. I dag teller stammen av dåhjort rundt 200 – og man er garantert å se hjort dersom man tar en tur rundt på øya.

Utleie av kano og kajakk
Det er flotte turløyper og skogsstier over hele øya. Hotellet leier ut kanoer og kajakker for de som vil utforske øya fra sjøen. Det er også mulighet for utleie av seilbåt med skipper, eller hva med en tur på Hankøstjerna, hotellets flotte charterbåt? Båten tar opptil 10 personer, og man kan få bevertning ombord om ønskelig.

Kanskje du har noen som skal feires eller du planlegger en spesiell opplevelse med kollegaer? Temafester og jubileer blir godt tatt vare på av Hankø Fjordhotell. Med den intime beliggenheten på øya vil gruppen være samlet under hele oppholdet, og alt ligger godt tilrette for et sosialt og samtidig intimt opphold. Hotellet tilbyr unike konferansemuligheter. Møterommene er store og lyse.

Rester og spor fra krigen. Under den 2. verdenskrig slo tyskerne seg ned på Hankø. Det ble gravd kanonstillinger og skyttergraver. Piggtråd ble trukket over det hele, miner lagt ut og radaranlegg satt opp. Tyskerne brukte badets bygninger til innkva…

Rester og spor fra krigen. Under den 2. verdenskrig slo tyskerne seg ned på Hankø. Det ble gravd kanonstillinger og skyttergraver. Piggtråd ble trukket over det hele, miner lagt ut og radaranlegg satt opp. Tyskerne brukte badets bygninger til innkvartering og sommergjestene fikk så og si ikke adgang til øya.

Da isen forsvant for ca. 10-12.000 år siden lå hele øya under vann, og havet sto 180 meter høyere enn i dag. På øya finner du 7 gravrøyser fra Bronsealderen (1.500 – 500 f. Kr) som ruver på høytliggende steder. Funn vitner om at mennesker holdt til på øya i den perioden. Men det var neppe en fast boplass da, mest sannsynlig var det en fangstplass.

Kilde: Hankøfjordhotell & Spa, Wikipedia, Oslofjordens friluftsråd, Fredriksstad Blad, og Nasjonalbiblioteket.

Vadbukta

 

Tennis-sesongen er kun om sommeren på Hankø, visste du at tennisklubben på Hankø er Østfolds største?

 

Tennisbanene holder til i samme området som på bildet ovenfor. Bildet er fra 1920. 

DETTE ER OGSÅ HANKØ.

 

Det er lett å tenke på Hankø som svaberg,sjø, og tilhørende aktiviteter fordi Hankø er jo i høyeste grad akkurat det og, men skogen på øya er spennende og nærmest  "urørt" - her finnes både kjente stier, men også gamle tråkk det er flere år siden noen besøkte. Ta med sykkelen eller joggesko og opplev denne fantastiske naturperlen - bare drøye timen fra Oslo sentrum.

 

 

Bare fantasien setter grenser for hvilke aktiviteter du kan gjøre på og ved Hankø enten det er til rekreasjon eller mosjon. Her har du noen tips:

 
 

Nedenfor litt info om reisebeskrivelse til Hankø + litt reklame og info om kurs og konferanse

 

Andre kystperler i nærheten

Området ved Hankø og Onsøykysten (kystlinjen fra Gressvik og opp til Saltnes i Råde) byr på noe av de fineste sommerkystene i Norge. Antall hytter og fritidsboliger i området er også med på å bekrefte statusen som en av "indrefiletene"  av kyststrekninger i Norge hvor hovedfokuset er sol, sommer, bad, vannsport og båtliv. Ingen andre steder i landet finnes det større tetthet og antall kysthytter som langs denne vakre kystlinjen.

Hankø.jpg

Hankøsundet

Mange kaller fastlandssiden med Vestre og Østre Vikene for Hankø. Det går bra.

Mærrapanna-Island-Hopping-1500-sis.jpg

Mærrapanna

Det blir ikke bedre badeparadis og mer solvarme svaberge enn på Mærrapanna.

Hankø-Sykkeltur1O2A7313---Copy.jpg

Slevik brygge

Slevik brygge har i sommer fått en ny renessanse - les hvorfor.


Booking.com
 

Slik reiser du til Hankø:

 

Det er en enkel reise ut til øya Hankø. Faktisk så behøver du ikke tenke på tidtabell, du kan du bare møte opp på bryggen, så kommer fergen og henter deg, og slik går fergen fra tidlig morgengry til sent på kveld. Parkering av bil skjer på en svær parkeringsplass ved fergeleiet.

Veibeskrivelse Oslo - Hankø

Kjør E6 sørover mot Gøteborg fra Oslo. Når du kommer til Råde svinger du av til RV 110 og kjører mot Fredrikstad. Kjør gjennom Råde sentrum og i ca 10 min til du kommer til RV 116 og skilt mot Engelsviken og Saltnes. Kjør i ca 5 min til du kommer til et skilt der det står Hankø – Vikane og RV 117. Kjør i ca 5 min til du kommer ned til vannet og parker på parkeringsplassen på Vikane.

Veibeskrivelse Svinesund - Hankø

Følg E6 nordover mot Oslo. Ta av fra riksvei 109 og følg skilt mot Fredrikstad. I sentrum av Fredrikstad følg skilt mot Oslo, riksvei 110. Kjør i ca 5 min. Sving til venstre mot Engelsviken og Saltnes, riksvei 116. Sving til venstre mot Hankø og Vikane, riksvei 117. Kjør i ca 5 min til du kommer ned til vannet og parker på parkeringsplassen på Vikane.

Husk å betale på parkeringsautomat. Fergen går kontinuerlig til sent på kvelden og bringer deg over til Hankø på 3 minutter. Ønskes det transport til hotellet så gi beskjed til fergen.

 
 

Tenk deg i hvilken herlig ramme et kurs- og konferanseopphold på Hankø kan være. Alle deltakere samlet under ett tak, store og lyse konferanselokaler, flotte hotellrom, fantastiske muligheter for avkobling og rekreasjon. Det er ikke alle konferansehoteller som har den drømmebeliggenheten som Hankø har, utnytt det når dere er her på kurs og konferanse. 

Komfortabel business. Om du har behov for en liten arbeidsøkt etter dagens møter, så vil nok hotellrommene falle i smak. Rommene er innredet med innbydende interiør og behagelige møbler – alt for at du skal ha et så behagelig opphold mulig, også når du trenger tid til konsentrasjon.

Kanskje du har noen som skal feires eller du planlegger en spesiell opplevelse med kollegaer? Temafester og jubileer blir godt tatt vare på av Hankø Fjordhotell. Med den intime beliggenheten på øya vil gruppen være samlet under hele oppholdet, og alt ligger godt tilrette for et sosialt og samtidig intimt opphold. Hotellet tilbyr unike konferansemuligheter. Møterommene er store og lyse.

Perfekt destinasjon for kurs og konferanse. Kort vei fra hovedstaden, og slår du en radius ut på 10 mil fra hotellet, så når man ut til den største delen av Østlandet med alle sine bedrifter, og 2 millioner av Norges befolkning. Øyen Hankø har alt du kan tenke deg av de flotteste skjærgårdsopplevelser og kystnatur. Hoteller tilbyr totale hotellopplevelser, og det beste av alt; alle fasiliteter du kan forvente fra både et konferansehotell og et SPA.

Sjekk tilgjengelige datoer for kurs og konferanse høsten 2016 ->